Brevetten

Ruiterbrevetten|Ruiterclub Het Zadel

RC Het Zadel organiseert, in samenwerking met HorseHotel, op regelmatige basis brevetafnames.


Brevetten stimuleren de ruiter om beter te leren paardrijden, zijn een bevestiging van de vooruitgang die gemaakt wordt en zijn noodzakelijk om een competitieve licentie bij het VLP  te kunnen aankopen (mogelijk vanaf het jaar waarin je 8 jaar wordt).Kalender 2021 praktisch verloop brevetafname

Brevetten worden steeds op zaterdag afgenomen.

De ruiters worden uiterlijk om 09u45 verwacht in Bar Baltasar in HorseHotel, Wouwersstraat 18, 2970 ‘s Gravenwezel.

Om 10u stipt start de theorieproef. De ruiters die geen theorieproef dienen af te leggen, dienen uiterlijk om 10u30 aanwezig te zijn.

Voorzie de nodige tijd om je paard/pony te poetsen en te zadelen. Om 10u30 starten de praktische proeven en dient je paard/pony klaar te zijn.

De ruiter zorgt zelf voor een lezer van de dressuurproef van het B-brevet. Het is natuurlijk nog beter om de dressuurproef uit het hoofd te kennen.

Meestal is de brevetafname rond 13u afgelopen, afhankelijk van het aantal inschrijvingen.


Data voor 2021 zijn in aanvraag. Soorten brevetten

Er zijn 3 verschillende ruiterbrevetten:


  • Bekwaamheidsattest: kan afgelegd worden vanaf het jaar waarin je 7 wordt tot en met je 10 jaar bent; omvat de praktische proeven van het A-brevet zonder de theorie; nadien dien je enkel nog de theorie af te leggen om je A-brevet te halen.


  • A-brevet: kan afgelegd worden vanaf het jaar waarin je 11 wordt; omvat een theorieproef, een dressuurproef in groep en een springproef (3 hindernissen).


  • B-brevet: kan afgelegd worden vanaf het jaar waarin je 12 wordt; enkel na behalen van het A-brevet; omvat een theorieproef, een individuele dressuurproef en een springproef (parcours van 5 hindernissen). Ben je geen springfanaat, dan kan je er ook voor kiezen enkel B-dressuur af te leggen. Met dit brevet kan je competitieve licenties voor dressuur kopen.
Praktische en theorieproeven

Op de site van het VLP (www.vlp.be), vind je onder “brevettenwerking” gedetailleerde info en informatieve video’s over de praktische en theorieproeven.  Neem daar zeker een kijkje om je slaagkansen te bevorderen.

Je vindt er ook informatie over het bestellen van het theorieboek. Het boek kan ook aangekocht worden in Bar Baltasar van HorseHotel.


Voor het bekwaamheidsattest en het A-brevet wordt verzorgde ruiterkledij gevraagd, voor het B-brevet is het wedstrijduniform (witte rijbroek, wedstrijdvest) aanbevolen. Zorg steeds voor een verzorgd paard (ingevlochten manen bij het B-brevet).
Vrijstellingen/ herexamen

Bij het niet slagen voor een onderdeel van het brevet, kan je later een herexamen afleggen. Je krijgt dan een vrijstelling voor de onderdelen waarvoor je wel geslaagd was.

Indien je het A- en B-brevet samen aflegt, en je slaagt niet voor een bepaald onderdeel van het A-brevet, vervallen de behaalde resultaten van het B-brevet, terugbetaling is dan niet mogelijk.

Belangrijk!!: Neem steeds je reeds behaalde brevetten en/of vrijstellingen mee bij een herexamen /afleggen brevet.Verzekering

RC Het Zadel laat niemand deelnemen aan de brevetafname zonder geldige verzekering.

Indien je geen lid bent van het VLP of de LRV, sluiten wij een dagverzekering voor je af (4 EUR pp/dag). Beschik je toch over een andere verzekering, dien je ons hier uiterlijk 3 dagen voor de brevetafname van op de hoogte op te stellen.
Deelname met manegepaard/-pony

Deelname met een paard of pony van HorseHotel is mogelijk na overleg met de coördinator van HorseHotel Arantxa Gervais (0476 05 26 31 of arantxa@horsehotel.be). Het is aangewezen om eerst enkele voorbereidende lessen te volgen.

HorseHotel organiseert voorbereidende lessen (ook met je eigen paard/pony) om je slaagkansen te vergroten.
Kostprijs en betaling

Leden RC Het Zadel:

  • Volledig brevet /bekwaamheidsattest: 25 EUR
  • Herexamen: 20 EUR


Niet-leden RC Het Zadel:

  • Volledig brevet/bekwaamheidsattest: 35 EUR
  • Herexamen: 30 EUR
  • Dagverzekering: 4 EUR pp./dagNa inschrijving ontvang je per mail een bevestiging van inschrijving en het te betalen bedrag.

Je inschrijving is pas geldig na overschrijving van het te betalen bedrag op rekeningnummer

BE25 7340 4781 8682 op naam van “VZW R.C. Het Zadel, Wouwersstraat 18, 2970 ’s Gravenwezel” met vermelding van “volledige naam – type brevet - datum brevetafname”.

Wij raden aan steeds het bewijs van overschrijving mee te brengen naar de brevetafname, zeker bij laattijdige inschrijvingen.

Terugbetaling is enkel mogelijk mits doktersattest of attest van de dierenarts.
Resultaten

De brevetten worden afgenomen door een examinator van het VLP.

RC Het Zadel staat enkel in voor de praktische organisatie van de brevetten en heeft geen enkele invloed op het eindresultaat.

Bij vragen of bemerkingen kunnen deze steeds, na de brevetafname, op een respectvolle manier met de examinator besproken worden.


Indien je geslaagd bent, kan het tot één week duren voor de resultaten door het VLP verwerkt zijn. Zodra dat het geval is, kan je je licentie bij het VLP aankopen (www.vlp.be; onder “lidmaatschap” en vervolgens “competitieve licentie”).
RC Het Zadel wenst alle deelnemers alvast veel succes!